Många begrepp inom samma område. Förvirrande lika men ändå med lite olika innehåll.

I takt med att fler och fler individer och företag använder sig av extern hjälp för kompetensutveckling ökar också begreppen och titlar inom området. Här finns ett stort flöde av kombinationer.

Andlig mentor, informell mentor, intern mentor, affärscoach, karriärscoach, motivationscoach, livscoach, idrottscoach etc. Sedan finns det en hel del andra ord som innefattar coaching som i sin helhet inte handlar om coaching utan mer om individer som kan sitt område väldigt väl. Här hittar vi tex., hund-och hästcoach, huvudcoach, teamcoach, säljcoach o s v.

Detta leder relativt ofta till att dessa ord blandas ihop med en begreppsförvirring som resultat. Det har skrivits om området många gånger förr men frågan om de direkta betydelserna och olikheterna dyker upp allt oftare. Därför kan det vara på plats med en liten ”lathund” om hur man ska se på begreppen. Generellt kan man säga att det finns fler likheter än skillnader, men det kan vara bra att ha koll på de större skillnaderna.

Mentorskap

En mentor kan ses som ett bollplank som utifrån sin erfarenhet delar med sig av denna. Personen har ofta en lång och bred erfarenhet inom området där hon eller han är mentor till sin adept. Inte sällan handlar det om en stödjande funktion där adepten söker vägledning/hjälp inom ett specifikt område eller en specifik frågeställning. Ett mentorskap genomförs nästa alltid på tu man hand. Det är alltid mottagaren som bestämmer inriktningen på samtalet.

Coaching

Coachen hjälper dig som individ att hitta verktyg för dina mål och hitta lösningar på saker som du kanske upplever som jobbiga. Detta görs ofta genom självreflektioner under professionell ledning. Lite av att tillsammans hitta individens potential för att maximera dennes prestation.

Samtalsformen bygger på coachens aktiva lyssnande och frågor som varken värderar, dömer eller leder utan hjälper dig att hålla tanken i rörelse för att uppnå dina mål. Inte sällan handlar det här om karriärs- och kompetensutveckling där fokus också ligger på utveckling och lärande under processens gång. Det är inte ovanligt att man inom ramen för coachingen kommer fram till mål som man sedan tillsammans utvecklar under individens egenansvar.

Konsult

Konsulten är specialist inom något område där hon eller han anlitas för att vara rådgivare inom ett speciellt område. Tex. inom processer eller modeller för affärsutveckling, organisation, ekonomi eller personal m.m. Konsulten ger råd och lösningsförslag baserat på sin kunskap och erfarenhet. Oftast är frågeställningen/önskemålet väl definierat av beställaren av konsulttjänsten.

Här finns det en skillnad från coaching där arbetet utgår ifrån att individen eller gruppen känner till sitt mål eller lösning och söker stöd för att förbättra sin potential att genomföra detta.

En konsult kan under längre eller kortare tider arbeta med en större organisation till skillnad från coachen och mentorn som oftast arbetar på individuell nivå.

Ladda ner guiden "Kompetensförsörjning"Ladda ner guiden "Framgångsrika team"