Utveckla ditt ledarskap genom kunskaper om hjärnan

Vår hjärna är en fantastisk konstruktion men är i grunden konstruerad för en annan tidsålder. Genom att förstå hur hjärnan fungerar och påverkar våra tankar, beteende och känslor, kan du bli bättre på att ta kontroll och hantera situationer, stress och förbättra samarbeta med andra. Det är syftet bakom konceptet neuroledarskap, som kombinerar neurovetenskaplig forskning med ledarskapsutveckling.

Vad händer i hjärnan och varför

Våra sinnen som syn, hörsel, känsel, lukt, smak, samlar intryck från vår omgivning och leder in information till hjärnan där den hanteras. Beroende på tidigare erfarenheter av dessa intryck kan vårt alarmsystem (Amygdala) aktiveras. Då frigörs signalsubstanser och hormoner som aktiverar kroppen att fly, fäkta eller frysa (Fly-Fäkta-Frys respons). Ett biologiskt försvar för överlevnad. Tex. Om vi sitter i en grupp med kollegor och har fått upp ett svårt obekvämt problem på bordet så kan vissa bli tysta (Frys), andra blir arga och högljudda (Fäkta), andra kanske ringde sig in sjuka just vid detta möte (Fly). Allt syftar till att undvika hot och trubbel. Det är en överlevnadsmekanism som finns programmerad i vår genetik och automatiskt aktiveras. De som inte rustats med lika snabbt programmerad överlevnadsmekanism blev uppätna, utfrysta och kunde inte överleva. Endast de med bästa varianterna överlevde och kunde få barn som förde denna programmering vidare.

När intryck om trubbel inkommer till hjärnan vill alarmcentrum aktiveras, men signalen kan hejdas av andra minnen i erfarenhetsarkivet (Hippocampus). Positiva minnen från liknande situationer kan hindra aktivering av alarmcentrum. Vi kan istället benämna situationen som inte hotfull och istället ta upp olika perspektiv, respektera olika åsikter och lättare arbeta framåt för att hitta den bästa lösningen. Motstånd är en signal om att du eller någon annan reagerar i försvar, alltså ett hot har upptäckts och då gäller det att försvara sig. Tills du fått andra intryck som lugnar.

Det som händer i hjärnan påverkar ditt beteende och ledarskap

Genom att se och förstå när du eller andra reagerar i försvar ger dig en möjlighet att ta kontroll. Vanor som är handlingar vi gör enkelt utan problem, kostar väldigt lite energi och ger oss dessutom snabba belöningsduschar, Dopamin frisätts i hjärnan, och ger oss en kick efter genomförandet. Att göra nya saker och agera annorlunda kostar mycket energi och vi behöver träna upp impulskontrollen att inte falla in i gamla vanor. Vi behöver också träna upp nya signalspår i hjärnan på samma sätt som nya stigar trampas upp i skogen. Efter att stigen trampats upp går den lätt att hitta och det blir till slut en vana. Denna impulskontroll hanteras till största del av frontalloben som är vår impulskontrollant. Vi är olika bra på att använda denna men kan träna upp vår förmåga genom att se, reflektera och träna.

Tips

Mentalt verktyg (signalsnöre) när du ser trubbel –hjälper dig att få lite tid och överväga situationen för att fatta ett aktivt mer medvetet beslut. Inom Lean finns signalsnöret”Andon”som stoppar processen så att problem kan åtgärdas. Ett annat verktyg är att titta igenom ”röda eller gröna linsen”, som hjälper individen/gruppen att se olika perspektiv i svåra situationer.

Ge dig belöningsduschar – När du tagit tag i något svårt som du haft motstånd till, belöna dig genom att tex klappa dig på axeln för den insats du gjort. Tänk även på det positiva du bidragit med. Alla små delar spelar roll, belöna dig ofta!

Det här triggar alarmsystemet (amygdalan) och får oss att hamna i Fly-Fäkta-Frys: rädsla, kritik, skuld, skam, ångest, stress, jämförelser, fördomar, mobbning, moraliska bedömningar.

Det här lugnar ned alarmsystemet (amygdalan): Trygghet, kommunikation, tydlighet och klarhet, information, empati, positivt tänkande, meditation och mindfulness.

Träna på att se egna och andras försvar/motstånd – överlevnadsmekanism och respons på något hotande. Denna försvinner när individer känner sig trygga.

Intresserad av att fortsätta utveckla ditt ledarskap?
https://www.celavi.se/utbildningar/lean-som-ram-riktning/

Ladda ner guiden "Hållbar organisation"Ladda ner guiden "Ett utvecklande ledarskap"