Många säljchefer arbetare idag i det operativa arbetet samtidigt som de ska agera ledare. De lägger för mycket fokus på sitt eget säljande istället för att coacha sina säljare. I det här inlägget ska vi berätta varför du som säljchef måste coacha istället för att sälja.

Dina säljare får utvecklas och bli bättre

Oftast är säljchefen från början en duktig säljare som har blivit befordrad till säljchef. Först och främst så behöver det inte vara så att en duktig säljare är en bra chef eftersom det är två helt olika saker. Oavsett, ska du som säljchef inte sälja själv utan coacha dina säljare att bli så duktiga de kan bli. Om du är en före detta stjärnsäljare, ta vara på dina erfarenheter och för vidare dem till din säljteam.

Ett tips är att göra sambesök tillsammans med säljare i syfte att försöka förstå säljaren bättre och komma med konstruktiv feedback för att personen ska kunna utvecklas. Ditt arbete är att med små steg hela tiden utveckla dina anställda.

Ladda ner guiden "Maximera dina säljare och nå uppsatta mål"

Du får lära känna dina säljare

När du enbart fokuserar på dina säljare så har du möjlighet att verkligen lära känna dem och vad de drivs av. På så sätt kan du skapa rutiner och processer som funkar för alla. Du kan också coacha och motivera dem på de sätt som de tycker om och som driver dem framåt.  Det gäller att förstå och hitta vad som driver och motiverar den enskilde individen.

Du kan skapa ett dreamteam

Om du är en närvarande chef kan du väldigt fort uppfatta om något är fel i gruppen och kan på så sätt reda ut problemet direkt. Du inser även ganska snabbt när det kommer in en person som inte passar in i gruppen eller i rollen. Och eftersom du lär känna varje individ har du också möjligheten att sätta ihop rätt typ av personer för att skapa ett så bra team som möjligt. Med ett team som trivs och tycker om varandra skapas också en attraktiv arbetsplats som attraherar nya personer.

Vill du lära dig mer om hur du maximerar dina säljare? Ladda ner vår guide: Maximera dina säljare och nå uppsatta mål.

Eller hur du skapar framgångsrika team!

Ladda ner guiden "Framgångsrika team"