Enligt senaste rapporten från World Economic Forum, kommer robotar, AI och andra former av automatiseringar att ta över 75 miljoner jobb innan 2022. Vilken kompetensutveckling satsar du på för att möta framtiden?

Det är kanske en utveckling som många anat, men att den kommer så snabbt och i så hög utsträckning kan vara smått chockerande för de flesta.

World Economic Forum är kanske mest kända för sitt årliga möte i Davos. Deras siffror kan verka skrämmande om det inte vore för att det också finns en positiv sida av saken. De föreslår nämligen att även om robotar tar över ett stort antal jobb, kommer det faktiskt att skapas nästan två gånger så många. Sammanlagt föreslår rapporten att 133 miljoner mänskliga arbeten kommer att skapas under samma tidsperiod.

Rapporten bygger på uppgifter från företag som tillsammans representerar 15 miljoner anställda i 20 olika ekonomier.

Rapporten indikerar således ett mycket snabbt skifte, särskilt jämfört med studier som den ofta citerade 2013 ”Employment of Employment”, som hävdade att 47 procent av USA-baserade jobb skulle kunna utföras av maskiner under de närmaste 20 åren.

Även om det finns en skillnad på att bedöma amerikanska jobb jämfört med globala jobb, är tidsramen mellan 20 år och mindre än ett decennium stark och återspeglar hur snabbt robot utvecklingen och A.I. teknologier rör sig framåt. De färdigheter som krävs för att utföra de flesta jobb kommer vid 2022 att ha skiftats avsevärt. Global genomsnittlig ”kompetensstabilitet” – andelen kärnkompetenser som krävs för att utföra ett jobb som kommer att förbli detsamma – förväntas vara cirka 58%.

Det innebär att resterande 42% arbetstagare kommer att behöva kompetensutveckling under perioden fram till 2022.

Färdigheter med ökad efterfrågan är analytiskt tänkande, aktivt lärande, teknologisk design och efterfrågan på olika former av teknik kompetens. Kunskaper i ny teknik är dock bara en del av kompetensekvationen inför 2022. Mänskliga färdigheter som kreativitet, originalitet och initiativ, kritiskt tänkande, övertalning och förhandlingar kommer också att behålla eller öka i värde, liksom uppmärksamhet på detaljer, motståndskraft, flexibilitet och komplex problemlösning.

Oavsett hur stor del av dessa prognoser och beräkningarna som stämmer i detalj, kan vi ända vara säkra på en sak. AI – tåget går inte att stoppa!

Har du ställt om dig inför framtiden? Vilken kompetensutveckling krävs för att du och dina medarbetare inte ska stå kvar på perrongen när det teknologiska snabbtåget swishar förbi?

Ladda ner guiden "Kompetensförsörjning"